Izložba starih srpskih kuća

Subota 2. Oktobar 2010.
U specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru otvorena je izložba starih srpskih kuća poznatog arhitekte Božidara Petrovića.

Pored izbožbe, organizuje se i akcija “Kuća moga dede” u svim osnovnim školama gde osnovci imaju priliku da učestvuju u takmičenju za najbolji crtež na tu temu.

50. jubilarni Dragačevski sabor pamtiće se po dvojici Petrovića – Dejanu, koji je svetski prvak u trubi, i Božidaru, najvećem živom srpskom arhitekti.

18. septembra zatvorena je u Guči izložba srpskih kuća arhitekte Božidara Petrovića pod nazivom “Božidar” koja je bila otvorena za vreme sabora trubača.

Bogat stvaralački opus Božidara Petrovića svedoči o graditelju koji oživljava prošlost, i na autentičan način ističe naše reginalne karakteristike i vrednosti.Trajna vrednost narodnog neimarstva iskazana jednostavnošću funkcije, konstrukcije i oblika, lepotom, humanošću i skladom prepoznajemo na kućama Petrovića.

Autor, kao svoj najveći društveni i kulturni doprinos, smatra svoju profesionalnu i stručnu borbu na očuvanju i transponovanja u moderne modele kuće našeg nasleđa. U ovoj težnji isprojektovao je preko 50 objekata koji su prikazani u knjizi "Stare srpske kuće kao graditeljski podsticaj - kuće Bože Petrovića".

Svi ljubitelji tradicionalne arhitekture mogu posetiti izložbu na Zlatiboru koja će trajati tokom čitave zime, a najtalentovanije mališane očekuje i nagrade za najbolji crtež na temu “Kuća moga dede”.

B92
Nema komentara za ovu vest. Ostavite prvi svoj komentar!

Morate biti prijavljeni ukoliko želite da ostavite komentar!

Niste registrovani? Registrujte se besplatno!

Ostavi komentar


Ostale vesti